17. syyskuuta 2019

Kun ilmastonmuutoksen synnyttämä kulutusahdistus ottaa vallan

Tänään puhutaan eettisyydestä, kestävistä valinnoista ja hieman myös ilmastonmuutoksen synnyttämästä kulutusahdistuksesta. Mä kuulun niihin henkilöihin, joista olisi ihanaa elää ekologisempaa ja eettisempää elämää, mutta koen sen todella vaikeaksi. Näitä asioita on aina helpompi käsitellä käytännön esimerkkien kautta, joten tässä postauksessa jaan teille yhden sellaisen ja toivon, että saataisiin sen myötä myös hieman keskustelua aikaiseksi.

Nyt kun syksy on täällä, niin mun pitäisi ostaa itselleni uusi takki. Sellainen, jolla tarkenee lämpötilan lähentyessä nollaa, sillä seuraavaksi lämpimin takki mun kaapissa on nilkkapituinen untsikka, joka tuntuu vähän liiotellulta lähestyvää lokakuuta ajatellen. En oikein tarkalleen tiedä minkälainen se seuraava unelmien takki olisi tai mistä sen haluaisin ostaa. Musta olisi ihanaa tukea kotimaista brändiä ja hankkia sellainen takki, joka on valmistettu täysin Suomessa tai jossakin Lähi-Euroopassa. Sellainen, joka lämmittäisi mua useamman vuoden ja näyttäisi hyvältä vielä pidemmänkin ajan päästä.

Tässä päästään kuitenkin siihen mun ongelmakohtaan. Mulle on vaikeaa maksaa yksittäisestä vaatekappaleesta useampi satanen tai edes lähelle sitä ensimmäistä kolminumeroista lukua. Tiedostan kyllä omistavani yhden yli 100 € merkkilaukun ja käyttäväni isoja rahoja tatuointeihin. En siis oikein tiedä, mistä kyseinen ongelma johtuu. Mulle on helpompaa ostaa viisi kympin halpispaitaa kuin maksaa yhdestä kotimaisesta ja laadukkaasta paidasta viisikymppiä. Vaikka samalla ymmärrän tukevani halpatyövoimaa ja ostavani heikompaa laatua. Kai sitä jotenkin ajattelee, että määrä korvaa laadun vai?

kulutusahdistus

Kysymys kuuluukin: voiko kulutustottumusta muuttaa? Nyt joku siellä pyörittelee silmiään ja ajattelee, että "hei c'moon, ei se niin vaikeaa ole". Mutta entä jos se on? Onko se väärin? Mä olen mun 25-vuotisen elämäni ajan ostanut pääsääntöisesti asioita vain sen mukaan, että mikä on edullisinta. Onhan se nyt hankalaa yhtäkkiä heittää omat tottumukset ja tavat nurkkaan puhtaasti aatteiden takia. Mä kuitenkin haluaisin alkaa rakentamaan mun vaatekaappia uusiksi sillä mentaliteetilla, että sieltä löytyisin ainoastaan mulle ihania ja rakkaita vaatekappaleita. Sellaisia, jotka kestävät aikaa ja joiden käytöstä tulee hyvä mieli.

Ajattelinkin siis, että koitan seuraavaan palkanmaksupäivään mennessä tutustua erilaisiin takkivaihtoehtoihin. Sellaisiin, jotka olisi tehty ehkäpä hieman lähempänä kotimaata ja kestäisi aikaa paremmin. Ehkä jos tarpeeksi panostan takin etsintäprosessiin, niin myös ostaminen tuntuu ylelliseltä luksushetkeltä, eikä rahojen käyttäminen hieman paremmin ja paremmissa olosuhteissa tehtyyn takkiin tunnu yhtä pahalta. Onko teillä vinkkejä, että mistä kannattaisi lähteä etsimään sitä uutta ihanaa loppusyksyyn ja alkutalveen sopivaa takkia? 

♥: Tytti-Kaarina

4 kommenttia

 1. Heipsa! ilmasto/kulutusahdistusta voi myös poistaa et suuntaat ihanille kirpparille... sieltä voi tehdä kunnon löytöjä ( esim.villakangastakki),joka on erittäin korkealaatuinen ja kotimaista tuotantoa!!! Ja vielä kukkarollekin sopiva😊.Tai otat selvää kunnolla mitä ostat (etukäteen).kannattaa ostaa mahdollisimman ajatonmalli ja super mukava vaate (jaksat katsella sitä kauemmin) niin ja Kannattaa tutustua jo kaupassa tuotelappuun kunnolla siitä löytyy yllättäviä tietoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon edistynyt jo sen verran, että haluaisin löytää mustan pitkän suoralinjaisen takin! Mahdollisesti tosiaan villakangasversion. Se voisi toimia useammankin vuoden :)

   Poista
 2. Oli muuten hyvä ja kiinnostava aihe👍 kiitti siitä

  VastaaPoista