10. lokakuuta 2019

Kun mielenterveysongelmat on osana arkea

Tänään torstaina 10.10. vietetään maailman mielenterveyspäivää. Sen myötä jaoin seuraavan tekstipätkän Instagramissa:

"Tänään vietetään maailman mielenterveyspäivää. Mulle tää päivä on todella tärkeä, sillä mielenterveysongelmat on osana mun aivan jokapäiväistä arkea - ja on ollut jo 10 vuotta. Vaikka päällepäin sitä ei aina huomaisikaan, niin ihmiseen voi sattua silti. Mä esimerkiksi en paniikki- ja ahdistuskohtausten iskiessä haluaisi ottaa kontaktia yhteenkään ihmiseen tai tuoda ilmi sitä omaa sisäistä taistelua. Mä olen saanut kipuilla myös toisten mielenterveysongelmien takia ja itkuhan tässä meinaa tulla tätä tekstiäkin kirjoittaessa. Sitä kun ei vaan ulkopuolelta aina voi ymmärtää, kuinka kovaa ne henkiset asiat voi sattua. Ikinä ei sais olettaa mitään, sillä me ei voida ymmärtää toistemme tuntemuksia koskaan aivan täysin.

Psykoterapian lisäksi iso apu näihin asioihin on ollut tää pieni karvakamu, joka tuo ylitsepursuavan määrän energiaa mun päiviin. Se tyyppi rakastaa mua ehdoitta ja on vieressä antamassa pusuja, kun on paha olla. Se on auttanut mua sosialisoitumaan ja tulemaan ulos mun mukavuusalueelta. Mä oon koko elämäni velkaa tälle tyypille ❤"


mielenterveyspaiva

Vuosia sitten mun oli vielä todella vaikeaa puhua näistä asioista ja ylipäätän hyväksyä se, että mielenterveysongelmat on osa mun elämää. Olo tuntui jotenkin rikkinäiseltä, heikolta ja huonolta. Sellaiselta, etten mä kelpaa yhteiskunnalle tällaisena. Joten totuinkin pistämään kestohymyn naamalle oikeista fiiliksistä huolimatta ja koitin vaan selvitä siihen asti, että pääsen kotiin itkemään. Voitte vaan kuvitella, että se ei näin jälkeenpäin ajateltuna ollut ehkä se paras ratkaisu. Mutta siinä kohtaa en osannut muutakaan. Mä oon päässyt aivan valtavan pitkälle siitä mun huonoimmasta hetkestä ja vahvistunut ihmisenä. Tässä kohtaa mä voin sanoa, että mulla on kaikki hyvin. Mä vain olen hieman keskeneräinen ja edistän itseäni päivittäin. Se ei kuitenkaan tee musta yhtään huonompaa ihmistä vieruskaveriin verrattuna. 

Muistakaa, että mielenterveysongelmat ei aina näy päällepäin ja niistä puhuminen saattaa toisille olla todella vaikeaa. Pitäkää huolta läheisistänne ja kyselkää niiltä tärkeimmiltä ihmisiltä säännöllisesti, että mitä kuuluu. Joskus se viesti voi osua just siihen hetkeen, kun sitä juttukaveria eniten kaipaa.

♥: Tytti-Kaarina

Lähetä kommentti