22. tammikuuta 2020

6 lääkkeetöntä vinkkiä migreenin hoitoon

Multa aina aika ajoin kysellään vinkkejä migreenin selättämiseen, sillä oon aktiivisesti puhunut siitä somessa. Välillä ehkä puhe on muistuttanut enemmänkin jotain valituksen ja saarnan välimaastoa, mutta johonkin sitä pitää purkautua. Mulla siis tosiaan on auraton migreeni, joka ilmenee särkynä, näön tilapäisenä heikentymisenä ja pahoinvointina. Joskus kaikki oireet tulee kerralla ja joskus yksitellen. Mulla on käytössä tähän estolääkitys sekä kohtauslääkkeet, mutta niihin en halua paneutua enempää tässä, sillä mun tavoitteena on löytää enemmän lääkkeettömiä apukeinoja itselleni. Tänään haluankin jakaa teidän kanssa vinkkejä siitä, mikä mua itseäni on auttanut. En sano, että nämä toimisi jokaiselle, sillä kaikilla migreenikokemukset on aina yksilöllisiä. Mutta ehkä tästä voi löytyä jotain uutta inspiraatiota! Otan myös mielelläni teidän vinkkejä vastaan, sillä näitä apukeinoja ei mun mielestä voi olla liikaa. Yhdessä tilanteessa toimii parhaiten jokin tietty juttu ja seuraavassa taas toinen. Mutta hypätään asiaan!

6-vinkkia-migreenin-hoitoon1

Yksi mun lemppareista migreenin lievittämiseen on ehdottomasti kylmägeeli. Se kihelmöi mukavasti, mikä ainakin mun kohdalla aiheuttaa rentoutumisen kaltaisen efektin. Käytän kylmägeeliä mm. ohimoilla, hartioilla, niskassa ja kallonpohjassa. Migreenin lisäksi laitan sitä tarvittaessa myös oikeastaan ympäri kroppaa erilaisiin kipu- ja jumitiloihin.

Myös kylmäpipo kuuluu mun vakiovarusteisiin silloin kun olen kotona. Säilytän pipoa jääkaapissa ja kohtauksen iskiessä laitan sen päähän niin, että pipo tulee osittain silmille. Silloin pipon sisällä olevat kylmät geelityynyt osuvat just nappikohtiin, eli silmien päälle, ohimoille ja niskaan. Ainut miinus tässä pipossa on se, että se lämpenee aika nopeasti. Tästä riittääkin iloa yleensä n. 15-20 minuutiksi kerrallaan.

Vaihdetaan sitten kylmästä kuumaan, sillä välillä mulle tulee hetkiä, kun migreeni kaipaa osakseen lämpöä. Silloin lämmitän kauratyynyn mikrossa ja laitan sen niskan päälle. Yleensä kaipaan kylmää, mutta välillä nimenomaan niskassa ja kallonpohjassa on sellainen pieni tuntuma, joka kaipaa kaverikseen lämpöä.

Aloittaessani työt ravintolisien parissa, tutustuin myös niiden vaikutuksiin migreenin hoidossa. Käytän säännöllisen epäsäännöllisesti (nyt olen taas unohtanut kapselit kaapin nurkkaan) B2-vitamiinia ja tauriinia. B2 nappaan aamuisin aamupalan yhteydessä ja tauriinia puolestaan pari tuntia lounaan jälkeen tyhjään vatsaan. Käyttäessäni näitä säännöllisesti päivittäin huomasin kyllä eron, joten pitääkin taas muistaa ottaa purkit esille.

6-vinkkia-migreenin-hoitoon2

Ah, ne ihanat kamalat energiajuomat. Mä en oo aiemmin erityisesti tykännyt energiajuomista niiden pistävän maun takia. Pari vuotta sitten kuitenkin löysin muutaman siedettävän makuisen yksilön ja viime aikoina uusia makuja on tullut runsaasti lisää. Se energiajuomissa taika ilmeisesti ainakin mun ymmärryksen mukaan perustuu tauriinin ja kofeiinin yhdistelmään. Juonkin näitä nykyään 3-5 kappaletta viikon aikana, jotta välttyisin pahemmilta kohtauksilta. Ja pakko muuten sanoa, että homma toimii! Näissäkin litkuissa on nykyään astetta parempia vaihtoehtoja niiden perinteisten rinnalla, joten oonkin alkanut suosimaan mahdollisimman luonnollisia versioita.

Viimeisinä, muttei vähäisimpänä, on kuvissakin näkyvät aurinkolasit. Mun silmät on todella herkkiä valolle ja erityisesti kirkkaille ja välkkyville valoille. Pahimpia on puiden takaa välkkyvä, sekä lumeen tai muuhun heijastavaan pintaan osuva aurinko. Tästä syystä mulla on aurinkolasit lähes poikkeuksetta mukana ja kesäisin kävelen oikeastaan aina ne päässä - satoi tai paistoi. Joskus vaan yksinkertaisesti on niin kirkasta, ettei silmä siedä sitä ilman tummia linssejä. Pari vuotta sitten hankin mun ensimmäiset aurinkolasit vahvuuksilla ja ne on kyllä ollut ehkä mun elämäni yksi parhaista ostoksista. Käytän laseja päivittäin, joten vahvuuksilla olevilla arskoilla näkee huomattavasti paremmin myös lukea tienviitat liikenteessä ja oikeastaan mitä vaan muutakin. Joten jos sulla on lasit käytössä, niin kannattaa panostaa myös vahvuuksilla oleviin aurinkolaseihin. Kun valitsee klassisen mallin, niin ne myös kestävät aikaa.

Nyt onkin se aika, jolloin haluan kääntyä teidän puoleen ja kysyä lisävinkkejä! Mitkä asiat teillä on toimineet migreenin hoitoon parhaiten?

Kuvat: Mikaela Koskela

♥️: Tytti-Kaarina


2 kommenttia

 1. Jos mulla on jo kohtaus päällä, mun koira osaa helpottaa oloa. Se painaa hampailla kevyesti ranteessa olevia akupunktio-pisteitä ja helpottaa siten pahoinvointia ja kokonaisvaltaisesti oloa.
  Kun kohtaus alkaa mennä ohi, on pakko saada sokerikokista (eli siis sitä ihan tavallista peruskokista) ja perunalastuja. Ja niitäkin just tiettyjä Lay's suolattuja lastuja. Epäilen että sokeri, suola ja kofeiini- kombo on se avainsana.

  Toki sitten tiedän, että kun kohtaus menee ohi, jälkioireet on niin pahoja, että joudun pitämään koiraa mukanani monta päivää. En tunnista värejä, ihmisiä, symboleita enkä suuntia. Koira siis kertoo mulle, koska voin mennä tien yli ja onko vastaantuleva ihminen tuttu vai ei. Enkä voi lukea mitään, koska en tunnista kirjaimia ja numeroita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa vaikealta tuo sun tila, mutta onneksi on ihana koira auttamassa <3 Kyllä noi nelijalkaiset otukset on ihania.

   Poista