29. syyskuuta 2020

Miten oma identiteetti määritellään?

Mä olen viime viikkoina pohtinut aika paljon mun identiteettiä ja mihin se perustuu. Tää pohdinta sai alkunsa, kun katsoin jotain tv-sarjaa ja siinä henkilö pohti, että mihin asioihin hänen identiteettinsä pohjautuu tällä hetkellä ja mihin hän haluaisi sen pohjautuvan tulevaisuudessa. 


Identiteetillä tarkoitetaan ihmisen omaa käsitystä itsestään. Siihen vaikuttaa mm. omat arvot, kiinnostuksen kohteet, ammatti, ikäryhmä, harrastus, sukupuoli ja monet muut tekijät. Identiteetti ei ole koskaan pysyvä tila, vaan se voi muuttua elämäntilanteen ja kiinnostusten kohteen mukaan useita kertoja elämän aikana. Monesti ihmiset rupeavatkin pohtimaan omaa identiteettiään isojen elämänmuutosten osuessa kohdalle.
Mulla ei oikeastaan koskaan ole ollut sellaista selkeää identiteettiä ainakaan oman pääni sisällä. Ehkä muut ihmiset ovat lokeroineet tai määritelleet mua jollain tavalla, mutta en itse ole koskaan kokenut sopivani täysin johonkin tiettyyn muottiin. En ollut urheilija, vaikka pelasin hetken jalkapalloa ja tykkään käydä säännöllisen epäsäännöllisesti salilla. Tykkään opiskella ja oppia uutta, mutta en aina ollut kovin hyvä koulussa, sillä en jaksa keskittyä ja mun on vaikeaa ymmärtää matemaattis-loogisia asioita. Jos et muuten vielä tiennyt, niin rakastan laulamista ja mun sydän sykkii metallimusalle. Yritin hetken aikaa asettaa sitä myös mun identiteettiin, mutta koin että se oli tosi ristiriidassa kaiken muun kanssa mitä teen. Joten en yksiselitteisesti voinut olla mustaanpukeutuva rokkarikaan. Plus, mun lempparein joululevy ikinä on Justin Bieberin tekemä. Sen kuunteleminen 2 kk vuodesta myös hieman sotki tuota rokki-imagoa...


Viimeisimpänä olen paininut "somevaikuttaja" -sanan kanssa. Tavallaan miellän itseni siihen, vaikka en suurella mittakaavalla kyseisiä hommia teekään. Mulla kuitenkin on kanavat, joissa on sitoutuneita seuraajia ja osa jopa useamman vuoden takaakin. 


Mistä mä sitten haluan, että ihmiset tuntevat mut?

Mä olen aina halunnut, että ihmiset tietävät mut siitä mitä mä teen - mun työstä. Mulle on todella tärkeää olla hyvä mun työssä ja kokea, että se on jollain asteella merkityksellistä ja menestyksekästä. Tällä hetkellä mä siis toimin tosiaan päivätyössäni visuaalisena suunnittelijana ja hoidan kyseisen firman vaikuttajamarkkinointia. Niiden lisäksi mä teen someyhteistöitä ja toimin valokuvaajana. Kaiken tän keskellä mä tiedän, että tulen jonain päivänä toimimaan täyspäiväisenä yrittäjänä. Siitä oon haaveillut jo amisajoista saakka, kun opetteltiin pyörittämään meidän kuvitteellisia yrityksiä koulun penkiltä käsin.
Tiedättekö muuten ne tyypit, jotka huoneeseen kävellessään voi valaista koko tilan ja niiden energia on aivan ylitsepursuavan mahtavaa? Haluaisin olla myös sellainen tyyppi. Musta olisi niin siistiä, kun voisin omalla energiallani ja olemisellani tuottaa muille ihmisille hyvää fiilistä, sillä negatiivisuutta ja valitusta on tässä maailmassa jo ihan tarpeeksi. Tästä syystä rakastankin puhua ihmisten kanssa aina unelmista, haaveista, tavoitteista ja oikeastaan mistä tahansa, mihin toinen tyyppi suhtautuu intohimoisesti. En esimerkiksi tiedä juurikaan urheilusta, mutta musta on silti mielenkiintoista kuunnella Oton höpinöitä sen lempiurheilijoista, -joukkueista ja mitä nyt siihen liittyykään. 


Jos mun pitäisi nyt määritellä itselleni tällä minuutilla identiteetti, se olisi varmaan jotain tämän tapaista: Kauneudenhoidosta kiinnostunut somen monitoiminainen ja pinkkiä rakastava metallimusadiggari. Voisko toi toimia? Toivottavasti vielä jonain päivänä voin lisätä tuohon listaan sen täyspäiväisen yrittäjän!

Lähetä kommentti